Onder deze titel verscheen er in het januari-nummer van Bibliotheekblad een column van Wim Keizer waarin hij aan de hand van verschillende voorbeelden de behoefte aan een afgescheiden plek in de bibliotheek beschrijft.
Onlangs werd de eerste ‘Stiltecel’ voor Bibliotheek Krimpenerwaard geproduceerd. Een circulair product dat is samengesteld uit een combinatie van panelen van gerecyclede PET-flessen en ECO-plex. Een duurzame voorziening die het mogelijk maakt in een bibliotheek, school of kantoor ongestoord en geconcentreerd een rustig gesprek te voeren zonder dat iedereen kan meeluisteren.
Dat er gezien de taakverbreding van de Bibliotheek behoefte is aan een dergelijke voorziening is bekend maar dat de Stiltecel zó’n groot succes is hebben we niet voorzien. Onderstaand een review over de Stiltecel van Bibliotheek Krimpenerwaard waarin deze is omgedoopt tot ‘Privacy-Cabin’ en ‘Privé-Coupé’. Een prima benaming wat ons betreft !
– REVIEW –
Privacy Cabin of Privé-Coupé?
Meters hadden we genoeg in onze bibliotheek, immers gebouwd in de rijke jaren 60 toen de koek niet op kon. Maar een plek waar je rustig en zonder te veel afgeleid te worden een gesprek kon voeren was er niet meer. De ruimte steeds meer gebruikt voor andere doelstellingen dan de uitleenfunctie, zoals het Taalhuis, Ontmoeting en Debat, Educatie en Zelfstudie . Overal zitten taalkoppels, de Brei- en haakclub is neergestreken aan de leestafels en de Herenboekenclub bespreekt hun laatst gelezen historische boek met elkaar. Ouders en kinderen vullen de jeugdafdeling en aan de andere tafels wordt ge-internet, gestudeerd of de laatste bankafschriften gedownload.
Toch hadden we steeds meer behoefte aan een aparte ruimte waar je gesprekken kon voeren waarbij de privacy gewaarborgd is en een zekere rust en concentratie mogelijk is. Deze vraag hebben we uitgezet bij InVorm, inmiddels onze ‘huisarchitect’ die onze behoefte altijd weet te vertalen naar een verrassend en passend product. Ook deze keer. De cabin is eigentijds, want duurzaam gemaakt van petflessen. Regionaal gemaakt door vaklui in de timmerfabriek en ook schitterend voor alle zintuigen en de beleving: van zacht en geluiddempend vilt. (Ook handig om er affiches met aankondigingen op te kunnen prikken). Omdat er geen deur voor zit blijf je onderdeel van de publieke ruimte en zo de veilige omgeving voor iedereen die bij de bibliotheek als openbare ruimte zo waardevol is. Besloten, maar niet afgesloten. Zonder bouw- en breekactiviteiten hebben we er een binnenruimte bij.
Inmiddels is hij in gebruik: voor sollicitatiegesprekken, werkoverleg met 2 tot 4 collega’s, een persoonlijke uitleg door de maker aan een klant van een op maat gemaakt Excelprogrammaatje, enz. Inloopspreekuur van verschillende partijen staan nog op de rol of lopen al, zoals een juridisch spreekuur, loopbaancoach en buurtsportcoach.
O ja, een nog niet genoemd voordeel: de coupé is demontabel waardoor hij met een eventuele verhuizing zo mee kan. We willen deze ruimte door zijn flexibele toepassingen en mogelijkheden namelijk nooit meer kwijt. Ons grijze zachte, maar toch stevige fluisterhuis zal nog heel lang inzetbaar zijn, zo verwachten wij.
De Bibliotheek Krimpenerwaard