INVORM

Home
/
/

Verbouwing en inrichting Sociaal Cultureel Centrum Didam

Verbouwing en inrichting Sociaal Cultureel Centrum Didam

Een groene oase als informele ontmoetingsplaats met een groot aanbod aan diverse functies

Op 6 april 2022 is het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum Waverlo geopend. In een gecombineerde opdracht van woningcorporatie Plavei, Bibliotheek Montferland en ouderenzorginstelling Liemerije ontwikkelde InVorm Architecten een nieuw concept voor de transformatie van een woon- en zorgcentrum gericht op een specifieke doelgroep naar een modern multifunctioneel gebouw met een veelheid aan voorzieningen voor de gehele bevolking van Didam.

De begane grond van het nieuwe Waverlo is geheel verbouwd en biedt plaats aan een openbare bibliotheek, een sociale horecavoorziening, diverse vormen van dagbesteding, een kapsalon, een fysiotherapeut, een pedicure, een verloskundigenpraktijk, een biljartvereniging en diverse ruimten voor incidenteel gebruik door verenigingen en andere instanties. Doordat voorzieningen elkaar aanvullen en versterken is er sprake van een meerwaarde voor de gebruikers waarbij de veelheid aan functies garant staat voor een intensief gebruik.

InVorm Architecten heeft zich in het ontwerp naast de functionele invulling en de inrichting ook vooral gericht op de verbinding van alle functies. Door toepassing van een royale beplanting waarmee ‘buiten naar binnen is gehaald’ ontstaat net als in een parkje, een informele openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is en waar het prettig is om te verpozen. Een bezoek aan de bibliotheek of gewoon een kopje koffie met iets lekkers, er gewoon even zijn, de krant lezen aan de stamtafel, andere mensen ontmoeten of even alleen op een beschut plekje, biljarten met kennissen of een middag naar de dagbesteding. Niets hoeft, alles kan.

De bibliotheek vormt hierbij een essentiële partner in het concept. Naast de klassieke uitleenfunctie is het met name de nieuwe maatschappelijke-educatieve dienstverlening die hier een belangrijke rol in speelt. Via allerlei activiteiten op het gebied van onder andere taal, werk, financiën en gezondheid weet de bibliotheek veel mensen aan zich te binden. Met het dagelijkse bezoek van kinderen (met ouders of in schoolverband), volwassenen en ouderen vormt zij een belangrijke garantie op een pluriform gebruik.

Vloeroppervlak: 2.800m2
Status: Opgeleverd mei 2022
Inrichtingskosten bibliotheekruimte: € 350,- per m2 (excl. btw)