INVORM

Home
/
/

Massief houtbouw zelfbouw woning Rotterdam

Massief houtbouw zelfbouw woning Rotterdam

Een massief houtbouw constructie vormt de basis voor deze duurzame en energiezuinige zelfbouw woning binnen het project Create at Müllerpier onder supervisie van KCAP. Houtbouwers woning voor en door architect Simon Dries.
We hebben optimaal gebruik gemaakt van de wanden van de buren. Zo blijft het warmteverlies beperkt en blijven de bouwkosten laag. De materialen waarmee we werken zijn vooral eerlijk en natuurlijk. Ondanks dat de kavel relatief smal is, hebben we er een ruim geheel van kunnen maken door grote glasvlakken in de voorgevel en een vide. Het hout ziet er niet alleen sfeervol uit, het is ook isolerend en heeft akoestische en vochtregulerende eigenschappen.

Houtbouwers zijn zelfbouwers met oog op de toekomst

Om bij te dragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen hebben we in deze zelfbouw woning gekozen voor massief houtbouw (CLT) i.p.v. traditionele materialen als kalkzandsteen en beton. Door te bouwen in hout kunnen we enorme hoeveelheden CO2 besparen. Op het dak hebben we zogenaamde ‘soft spots’  aangebracht. Dit biedt de mogelijkheid om van je dak een groendak te maken met bijvoorbeeld een moestuin. De vloeren zijn en blijven flexibel indeelbaar door houten portalen in voor- en achtergevel die de stabiliteit van het casco opvangen. Daarbij hebben we de installaties juist los van het casco gehouden. Zo kan deze zowel functioneel als technisch makkelijk worden opgewaardeerd, aangepast of uitgebreid wanneer gewenst.
Deze open manier van bouwen biedt bewoners meer autonomie bij de realisatie van hun persoonlijke woonwensen. Mocht je dan achteraf nog een zonnecellen- of regenwateropvangsysteem voor sanitaire voorzieningen willen aanbrengen, dan is daar altijd nog de mogelijkheid toe. Zo kun je eigenhandig aan een duurzame leefomgeving bouwen, nu en in de toekomst.
Geïnteresseerd in massief bouw, en welke voordelen dit biedt voor je zelfbouw woning en ons milieu? Bekijk hier de Tegenlicht documentaire “Houtbouwers” van de VPRO.

Vloeroppervlak: 145m2
Status: Uitgevoerd 2018