INVORM

Home
/
/

Inrichting, verbouwing en uitbreiding Rijksmonument

Oude Raadhuis Oud-Beijerland
Oude Raadhuis Oud-Beijerland

Inrichting, verbouwing en uitbreiding Rijksmonument

Een bibliotheek in het Oude Raadhuis en voormalige bodewoningen in Oud-Beijerland.

Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de layout is een reis door de bibliotheek alsook een reis door de bouwhistorie. Als kralen aan een ketting loopt men van de ene kamer naar de andere kamer. Vanuit het Oude Raadhuis komt men via een stijlvol vormgegeven interieur in de voormalige bodewoningen om via een glazen tussenlid de nieuwbouw te betreden.

Net als de bodewoningen is de nieuwe aanbouw m.n. bedoeld voor de jeugd maar ook flexibel inzetbaar voor presentaties en lezingen. Onder de kap bevinden zich lees/werkruimten waar vandaan een kraaiennest-achtige loopbrug naar een hoog geplaatst venster loopt met zicht op de kade, het water en de brug. In het glazen tussenlid bevindt zich een buffet met een klein terras aan de waterzijde.

De aanbouw zit vol met ideeën en vondsten die bijdragen aan de beleving van de ruimte welke een mooi slot vormen van eerder genoemde (historische) reis door de bibliotheek. Een bibliotheek waarin naast het uitlenen van boeken ook allerlei activiteiten plaatsvinden die aansluiten op de plaatselijke behoefte en hedendaagse verwachtingen. De Bibliotheek Hoeksche Waard is klaar voor de toekomst.

 

Opdrachtgever: Gemeente Hoeksche Waard
Ontwerp en uitvoering interieur: InVorm Architecten en Projectinrichting
Bouwkundige coördinatie en begeleiding: Walraad Architecten
Uitvoering: Den Hoed Aannemers
Vloeroppervlakte: 610m2
Status: Opgeleverd mei 2022