• Informatiepunt Digitale Overheid – het faciliteren van jouw informatiepunt of -plein
 • Informatiepunt Digitale Overheid – het faciliteren van jouw informatiepunt of -plein

Informatiepunt Digitale Overheid – het faciliteren van jouw informatiepunt of -plein

bijInvorm |12 december 2021 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft besloten om de komende jaren ruim 18 miljoen euro subsidie vrij te maken voor het Informatiepunt Digitale Overheid in bibliotheken. De budgetverruiming is opgenomen in de najaarsnota en betekent dat bibliotheken deze maatschappelijke dienstverlening flink kunnen uitbreiden.

 

Volgens de subsidieregels zijn de volgende activiteiten subsidiabel;

 • vergroten van digivaardigheden
 • het inrichten van informatiepunten

Bibliotheken geven aan dat de IDO’s druk worden bezocht en kunnen de budgetuitbreiding daarom goed gebruiken. In drie jaar tijd zijn de IDO’s doorgegroeid naar een structurele dienstverlening. Er zijn bibliotheken die moeite hebben de hoeveelheid vragen aan hun centrale balie te verwerken. Met het extra beschikbare geld kan het informatiepunt gedurende de gehele dag open gehouden worden en is het ook mogelijk om speciale IDO-punten met aanvullende voorzieningen voor consulenten en spreekuren in te richten.

 

InVorm ontwikkelt en levert meubilair dat duidelijk herkenbaar is als Informatiepunt Digitale Overheid. Voor specifieke situaties als het inrichten van plekken voor een privacy gevoelig consult of een compleet Informatieplein zijn ook maatwerkoplossingen mogelijk. Neem hiervoor geheel vrijblijvend contact met ons op.

 • Mediatheekinrichting vanuit Nationaal Programma Onderwijs
 • Mediatheekinrichting vanuit Nationaal Programma Onderwijs
 • Mediatheekinrichting vanuit Nationaal Programma Onderwijs
 • Mediatheekinrichting vanuit Nationaal Programma Onderwijs

Mediatheekinrichting vanuit Nationaal Programma Onderwijs

bijInvorm |8 december 2021 |0 Comments | Architecten, Onderwijsinrichting, Projectinrichting

Voor de uitvoering van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) ontvangen scholen aanvullende bekostiging om opgelopen school- en studievertraging door Covid-19 waar mogelijk zo snel mogelijk in te halen. Voor alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs is dit een uitgelezen kans om een bibliotheek- en/of mediatheekinrichting vanuit het Nationaal Programma Onderwijs in te zetten.

Structureel inzetten op leesmotivatie werkt: kinderen /jongeren die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Ze worden daardoor toonbaar beter in taal.

InVorm draagt graag bij aan de bevordering van leer- en leesplezier door de creatie van een motiverende en stimulerende bibliotheek of mediatheek bij jou op school. Maak gebruik van onze expertise en ervaring. We vertellen je graag meer over een goed en flexibel gebruik van de ruimte, het aantrekkelijk presenteren van media en het effectief inzetten van studie- en verblijfsplekken.

We nodigen je graag uit om de mogelijkheden op jouw school te onderzoeken. Neem contract met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Serviceabonnement

Serviceabonnement InVorm; een duurzame toekomst voor je inrichtingsconcept en/of meubilair

bijInvorm |2 juli 2020 |0 Comments | Architecten

Het Serviceabonnement van InVorm waarborgt kwaliteit zonder zorgen.

 

Creatief, professioneel en eerlijk zijn de sleutelwoorden voor onze werkwijze. Iets wat we hopelijk méér dan waar hebben gemaakt bij het ontwerpen van jouw interieurconcept en/of het leveren van nieuw meubilair. Maar wat ons betreft gaan we verder.

 

Ook duurzaamheid, innovatie en service/nazorg staan bij InVorm hoog in het vaandel. Daarom bieden wij al onze opdrachtgevers graag een serviceabonnement aan. Dit om jou volledig te ontzorgen! Het abonnement waarborgt namelijk altijd de kwaliteit waar wij voor staan.

Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

Rapportage ProBiblio; de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

bijInvorm |4 juni 2020 |0 Comments | Architecten

In 2017 opende een pilot-vestiging van de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal, naar voorbeeld van de Bibliotheek op het station Haarlem. In Rotterdam wordt geëxperimenteerd met een geactualiseerd concept. In dit rapport van ProBiblio staan de belangrijkste resultaten van de pilot, aangevuld met aanbevelingen voor bibliotheken die belangstelling hebben voor het inzetten van kleine, aantrekkelijke voorzieningen op plekken waar veel mensen komen.

 

Op verzoek van de NS ontwikkelde ProBiblio met een aantal bibliotheken een concept van een kleinschalige stationsbibliotheek, die aansluit op de huidige transitie van openbare bibliotheken. In 2015 werd gestart met een pilot-bibliotheekvestiging op het station van Rotterdam Centraal. Als onderdeel van het nieuwe spreidingsplan van de Bibliotheek Rotterdam had deze vestiging met name een functie voor de bewoners van de wijken rondom het station.

 

Net zoals in Haarlem zijn de belangrijkste kenmerken van de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal gebruiksgemak en een kleine maar actuele, dynamische collectie. In de uitgebreide rapportage wordt gekeken naar de belangrijkste resultaten. Ook worden er aanbevelingen gedaan voor bibliotheken die belangstelling hebben voor het inzetten van kleine, aantrekkelijke voorzieningen op plekken waar veel mensen komen.

 

Belangrijkste conclusies

De prestaties van de Stationsbibliotheek ten aanzien van klanttevredenheid, bezoekers, leden en uitleningen zijn veel hoger dan verwacht. De belangrijkste conclusie is dan ook dat ook in een tijd van teruglopende aantallen leden en uitleningen, een bibliotheekvoorziening met een kleine, maar actuele collectie en een goede aanvraagservice rendabel is en tot hoge klanttevredenheid kan leiden. Niet voldoende gelukt is het vinden van een goede manier om de digitale diensten van de Bibliotheek Rotterdam te promoten. De Bibliotheek Rotterdam blijft zoeken naar een betere oplossing. Sowieso vraagt een kleine bibliotheekvoorziening voortdurend aandacht voor het perfectioneren van alle onderdelen.

 

InVorm en de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

InVorm heeft i.s.m. ProBiblio en de Bibliotheek Rotterdam met veel plezier en inzet gewerkt aan het ontwerp, begeleiding en realisatie van de inrichting van de stationsbibliotheek in Rotterdam. Een bijzonder concept waarvoor tevens een aantal nieuwe producten zijn ontwikkeld.

 

Meer informatie? Neem contact op! We staan je graag te woord.

coronavirus producten bibliotheken

Coronavirus; producten voor bibliotheken

bijInvorm |5 mei 2020 |0 Comments | Architecten
Producten gericht op een veilige omgeving voor klanten en medewerkers van bibliotheken welke voldoen aan de eisen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

De fysieke bibliotheken zijn momenteel gesloten. Er zijn allerlei initiatieven om de reguliere dienstverlening voort te kunnen zetten en de vindingrijkheid is groot; haal- en brengservice, geen boete’s, gratis luisterboeken, Vakantiebieb, reserveringen in plastic tas, diensten en programmering via het web, etcetera. Daarnaast bereiden bibliotheken zich momenteel ook voor op een nieuwe openstelling. Wanneer dat gaat plaatsvinden is onbekend maar dat dit onder strikte voorwaarden zal gebeuren is wel duidelijk.

 

InVorm heeft een speciale productrange samengesteld die is gericht op het creëren van een zo’n veilig mogelijke omgeving voor klant en medewerker. Hierin een breed aanbod van diverse artikelen om te voldoen aan de eisen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Naast de bekende vloerstickers, winkelmandjes, afzetpaaltjes, balieschermen, handalcohol en handpapier zijn er ook diverse communicatiemiddelen zoals stoepborden en banieren opgenomen. Deze zijn uitermate geschikt om in verschillende situaties de regels van het RIVM duidelijk aan te geven. Ook is er een Quarantaine Innamebak verkrijgbaar en hebben we een speciale Corona Kit samengesteld waarin diverse producten worden gecombineerd en als totaalpakket worden aangeboden.

 

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding InVorm Klant Contact Centrum Schiedam

InVorm ontwerpt inrichting voor het nieuwe Klant Contact Centrum in Schiedam

bijInvorm |28 februari 2020 |0 Comments | Architecten

Op uitnodiging van de gemeente is een ontwerp gemaakt voor de inrichting van het Klant Contact Centrum (KCC) aan het Stadserf in Schiedam. Het Klant Contact Centrum is dé ingang voor de burger met vragen over producten of diensten van de overheid.

 

De gemeente Schiedam ziet het Klant Contact Centrum als de ‘huiskamer van de stad’; een eigentijdse, gastvrije inrichting waar iedereen zich thuis voelt. Ons antwoord is de introductie van een helder verkeersgebied waarlangs balie’s en verblijfsplekken zijn gesitueerd. Elke verblijfsplekken heeft een eigen identiteit met een verscheidenheid aan comfortabel zitmeubilair. Een plek waar je niet alleen wacht tot je aan de balie geholpen wordt maar waar je onder het genot van een kopje koffie ook voor een informeel overleg met een ambtenaar terecht kan. Een plaats waar je een poosje kan gaan zitten werken of waar je met iemand anders afspreekt voor overleg. En wellicht ook een krantje of tijdschrift leest of de burgemeester ontmoet tijdens zijn wekelijkse persmoment. Met recht de ‘huiskamer van de Schiedam’.

 

Momenteel vindt er een evaluatie plaats waarna het project zal worden vervolgd.

Informatiepunt Digitale - Digitale Inclusie

Informatiepunt Digitale Overheid – Digitale Inclusie

bijInvorm |26 september 2019 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Het Informatiepunt Digitale Overheid is een eerste aanspreekpunt voor algemene vragen over de (digitale) overheid. Bibliotheken en grote uitvoeringsorganisaties voor publieke dienstverlening (CAK, CBR, CIZ, CJIB, DUO, SVB, UWV e.d.) werken daarin samen om mensen dicht bij huis te ondersteunen bij digitaal contact met de overheid.

 

Het gaat erom hulp te bieden bij vragen over bijvoorbeeld zorg, huurtoeslag, DigiD en belastingaangifte. Ook kunnen mensen deelnemen aan cursussen LA Klik & Tik en Digisterker om digitale vaardigheden op te doen.

 

Momenteel zijn vijftien over het land verspreide bibliotheken gestart met een pilot. Van hun ervaringen kunnen andere bibliotheken leren. Bedoeling is binnen twee jaar een landelijk dekkend netwerk van Informatiepunten tot stand te brengen. Er is een subsidieregeling voor bibliotheken die in 2020 en 2021 starten waarvoor een aanvraag kan worden ingediend bij de KB. Voor meer informatie klik hier.

 

InVorm ontwikkelt en levert meubilair dat duidelijk herkenbaar is als Informatiepunt Digitale Overheid. De basis bestaat uit een tafel met een rond werkblad dat wordt gecombineerd met een presentatiewand. Deze presentatiewand is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en is voorzien van signing volgens het Huisstijlhandboek. Daarnaast bestaat de mogelijkheden om de presentatiewand van een beeldscherm te voorzien en een PC-kastje onder het werkblad toe te passen. Het meubilair kan zowel tegen een muur als vrij in de ruimte worden toegepast. Voor specifieke situaties zijn ook maatwerkoplossingen mogelijk.

 

Voor specifieke situaties, maatwerkoplossingen of een onderbouwing van uw subsidieaanvraag kunt u voor deze meubels geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

promotiewand

Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Bibliotheek Zutphen

bijInvorm |6 september 2019 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

Bibliotheek Zutphen is met het ‘Groot Dictee’ op 2 november het middelpunt van taalminnend Nederland. Dan presenteert NPO Radio 1 met het programma De Taalstaat vanuit de bibliotheek in de Broederenkerk live het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Twintig prominenten nemen het dan op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat.

De bibliotheek in Zutphen stond op het lijstje van potentiële locaties om het dictee dit jaar te houden. Een delegatie van ‘het dictee’ kwam eind mei naar Zutphen voor een gesprek en een rondleiding door de bibliotheek waarbij de uitstraling en sfeer erg aansprak. Half juni volgde het bericht dat de bibliotheek in Zutphen was uitverkoren.

Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer, leest het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. Ze neemt het stokje over van Philip Freriks die het dictee jarenlang voordroeg. De woorden en zinnen voor het dictee komen van schrijver en taalkundige Wim Daniëls. De presentatie van de radio-uitzending is in handen van Frits Spits van het programma De Taalstaat.

 

Lees hier het volledige artikel op de website van de krant De Stentor (20 augustus 2019).

 

InVorm Architecten tekende voor het ontwerp van de bouwkundige verbouwing en inrichting van de Broederenkerk.

InVorm Projectinrichting verzorgde de uitvoering van de inrichting voor de Graafschap Bibliotheken.

de Bibliotheek Bollenstreek voorziet vestigingen van slimme boekenkasten

bijInvorm |16 mei 2019 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

In april heeft InVorm in samenwerking met Eastbridge zes vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek voorzien van “slimme innamekasten”. Voor iedere vestiging is een maatwerk oplossing geleverd die aansluit bij de vormtaal en het specifieke kleur- en materiaalgebruik van de desbetreffende vestiging.

Subsidie verkrijgbaar; Tel mee met Taal

bijInvorm |13 mei 2019 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Tot 1 mei was er een subsidieregeling van toepassing voor Boekstart in de kinderopvang, aan te vragen bij Stichting Lezen. Deze maand worden er meerdere speciaal voor Boekstart ontwikkelde meubels uitgeleverd.

Ook dit jaar zal er weer een nieuwe ronde starten. Via Tel mee met Taal is er subsidie beschikbaar voor activiteiten gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. De aanvraagperiode voor de nieuwe subsidieregeling start naar verwachting op zaterdag 1 juni 2019 en eindigt op maandag 30 september 2019. Scholen, bibliotheken, werkgevers, samenwerkingsverbanden, instellingen voor jeugdgezondheidszorg, of voorschoolse voorzieningen kunnen subsidie aanvragen voor de aanpak van laaggeletterdheid. Ook als je al eerder subsidie hebt ontvangen van Tel mee met Taal kan je deze ronde opnieuw subsidie aanvragen. Voor meer informatie klik hier voor een link naar de website van Tel mee met Taal.

Broederenkerk en bibliotheek, het beste van twee werelden

bijInvorm |6 mei 2019 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

“De Broederenkerk is een prachtige kerk. En hij is zó mooi verbouwd. Als je dan als stad zo’n prachtige bestemming kunt geven aan zo’n monument, dan is dat wat mij betreft de mooiste plek van plezier”, zegt Eric van Schie die namens de Historische Vereniging Zutphen in het bestuur van Open Monumentendag zit. “Ik denk ook dat het de mooiste bibliotheek van Nederland is. Als er een uitgebreide koffiecorner zou zijn én een plek waar bandjes kunnen optreden, dan zou ik er willen wonen.”

Lees verder, klik hier

 • Prototype circulair meubilair uitvoerig getest !

Prototype circulair meubilair uitvoerig getest !

bijInvorm |6 maart 2019 |0 Comments | Architecten

Samen met toeleveranciers en afnemers heeft InVorm een prototype circulaire boekenkast ontwikkeld. Een boekenkast die niet alleen lang meegaat maar bijna oneindig kan worden vernieuwd of aangepast aan veranderende wensen. Met dit prototype komt een circulaire bibliotheek binnen handbereik.

Spreekkamer nodig

bijInvorm |4 maart 2019 |0 Comments | Architecten

Onder deze titel verscheen er in het januari-nummer van Bibliotheekblad een column van Wim Keizer waarin hij aan de hand van verschillende voorbeelden de behoefte aan een afgescheiden plek in de bibliotheek beschrijft.

Bibliotheek Lith geopend

bijInvorm |1 maart 2019 |0 Comments | Architecten

Bibliotheek Lith is verhuisd naar een Multi Functionele Accommodatie.

 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede
 • Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede

Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede

bijInvorm |30 januari 2019 |0 Comments | Onderwijsinrichting, Projectinrichting

Verblijfsmeubilair voor het Bonhoeffer College in Enschede; ontwerp en uitvoering voor een ‘andere vorm’ van verblijf in één van de zes locaties aan de Bruggertstraat 60 (school voor havo en vwo).

Herinrichting museumwinkel Magritte Museum Brussel

bijInvorm |7 januari 2019 |0 Comments | Architecten

Het Magritte Museum, in het hart van Brussel, is met zijn meer dan 230 werken en archiefstukken de belangrijkste verzameling ter wereld van de Belgische kunstenaar René Magritte. Jaarlijks komen meer dan 300.000 bezoekers over de vloer, die genieten van 2.500 m² expositieruimte.

 • Stiltecel geïntroduceerd

Stiltecel geïntroduceerd

bijInvorm |20 december 2018 |0 Comments | Architecten

Op zoek naar een rustige ruimte voor studie, een gesprek of overleg binnen uw bibliotheek, school of kantoor? InVorm introduceert hiervoor de Stiltecel.

Verbouw en inrichting Bibliotheek Schiebroek in Rotterdam

bijInvorm |11 december 2018 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

Voormalige winkelruimte aan de Peppelweg verbouwd en ingericht tot Openbare Bibliotheek. Een uitnodigende, flexibele en duurzame bibliotheek op een centrale plek in het hart van de wijk. Een (deels) ongbemenste vestiging met een grote collectie en tegelijk ook ruimte voor studie, ontmoeting en activiteiten. “We zijn trost op alweer de 10e nieuwe vestiging in drie jaar tijd”, aldus Bibliotheekdirecteur Theo Kemperman.

 

Onderstaand een review van Bibliotheek Rotterdam over het proces, de samenwerking en het resultaat van de verbouwing en inrichting van Bibliotheek Schiebroek, geschreven door Cora König, teammanager District West van Bibliotheek Rotterdam.

 

Mijn eerste gedachte als we een bibliotheekvestiging herinrichten of een nieuwe openen is: ‘Ik hoop dat het weer met InVorm kan’.  Ze luisteren goed naar de klant en weten de stijl te vinden die past bij de plek en de doelgroep. En je kan nog met ze lachen ook. Ons meest recente project, het realiseren van een nieuwe vestiging in de wijk Schiebroek, ging dan ook helemaal naar wens. Al sinds 1957 is er een vestiging in Schiebroek. Sinds 1965 was deze bibliotheek gehuisvest in De Goede Herderkerk. Ondanks dat de bibliotheek op een vrij onzichtbare plek onderin deze kerk zat, wisten leden en bezoekers haar goed te vinden. Maar we vonden dat er meer in zat. Een verhuizing naar een zogenaamde A-locatie zoals een drukke winkelstraat bood mogelijkheden.  Toen in het najaar van 2017 een ruim winkelpand vrijkwam gingen wij de uitdaging aan. Op een gelijk blijvend oppervlak wilden we een grotere collectie, meer ruimte voor activiteiten, mogelijkheden tot verblijf en studeren, meer faciliteiten en een lichte uitnodigende uitstraling. InVorm Architecten is gevraagd hier vorm aan te geven.

InVorm Architecten heeft niet alleen de inrichting ontworpen, maar begeleidde, in overleg met de projectgroep van de bibliotheek, de hele verbouwing.  In de loop van het proces kwamen er de nodige kinken in de kabel. Verwarming en verlichting moesten bij nader inzien toch vervangen, waarvoor het systeemplafond eruit moest. Zo werd er asbest gevonden in de vloer. Dat had natuurlijk gevolgen voor het budget en de planning. InVorm Architecten heeft een aantal keer de plannen moeten aanpassen. En elke keer kwam er een oplossing.

De ‘look and feel’ van vestiging Schiebroek is kleurig, stedelijk en hip en sluit goed aan bij de wijk waar veelal hoogopgeleide, jonge gezinnen wonen. Sinds de opening in juni hebben ruim 500 nieuwe leden zich ingeschreven. De bezoekersaantallen zijn met 16,5 % gestegen. Bezoekers reageren onveranderd enthousiast op de nieuwe plek in de wijk en het nieuwe interieur. Vooral op de enorme kroonluchters, die een echte eyecatcher zijn. Het is een plek waar volwassenen en kinderen graag zijn.  Ook wanneer de bibliotheek onbemand geopend is, wordt de bibliotheek goed gebruikt en zitten er bezoekers de krant te lezen of te studeren.

Wij, maar vooral ook onze klanten, zijn erg blij met het uiteindelijke resultaat.

Cora König, Teammanager District West Bibliotheek Rotterdam.

 • ‘Het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland krijgt een aanbouw met eigentijds uiterlijk’

‘Het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland krijgt een aanbouw met eigentijds uiterlijk’

bijInvorm |10 december 2018 |0 Comments | Architecten

Het Kompas, 6 december 2018; In 2019 staat het Oude Raadhuis een fikse verbouwing en uitbreiding te wachten. Het gebouw stamt uit 1622 en is in 1939 voorzien van een nieuwe, kenmerkende gevel. Halverwege de vorige eeuw zijn de bodewoningen aan het historische pand gebouwd. ”Juist de bouw in verschillende stijlen door de eeuwen heen is voor ons uitgangspunt geweest om de aanbouw een representant van de hedendaagse tijd te laten zijn”…

 • Rotterdam Architectuurprijs 2018 inzending Energieke woning Mullerpier

Rotterdam Architectuurprijs 2018 inzending Energieke woning Mullerpier

bijInvorm |25 oktober 2018 |0 Comments | Architecten

De Rotterdam Architectuurprijs brengt jaarlijks de beste nieuwe gebouwen van de stad voor het voetlicht. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam en georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam.

Circulair meubilair komt eraan !!!

bijInvorm |25 oktober 2018 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projecten, Projectinrichting

Zoals bekend is InVorm enkele jaren geleden begonnen met de Bibliotheek Outlet; dé website waar (bibliotheek) meubilair een tweede leven wordt geboden (klik hier). Een initiatief waarbij de levensduur van lineair geproduceerd meubilair wordt verlengd.

 

InVorm gaat nu een stap verder met de ontwikkeling van circulair meubilair.

 

Maar wat is circulair meubilair eigenlijk?

De huidige manier van produceren van producten is lineair. Dit betekent dat er grondstoffen worden gewonnen en verwerkt tot producten. Wanneer meubilair is verouderd wordt het vaak weggegooid. Bij een circulaire economie worden oude gebruikte producten gezien als nieuwe grondstof voor het produceren van nieuwe producten. Bij de ontwikkeling van circulair meubilair worden de onderdelen demontabel, aanpasbaar, herstelbaar, vervangbaar toegepast zodat de levensduur wordt verlengd. Daarnaast zijn de onderdelen scheidbaar zodat ze aan het einde van de levensperiode ook weer opnieuw kunnen worden gebruikt (recycling). Hiermee is de cirkel rond; circulaire economie.

Circulair produceren en inrichten zal de komende jaren toenemen doordat duurzaamheid belangrijker wordt in onze maatschappij. Circulair inrichten en het ontwikkelen, produceren en onderhouden van circulair meubilair wordt één van de speerpunten van InVorm.

Binnenkort zullen wij hier meer nieuws over presenteren. 

Innovatieve bibliotheekoplossingen; de Stationsbibliotheek Rotterdam krijgt een 8

bijInvorm |18 oktober 2018 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Volgens een onderzoek in oktober 2018 van ProBiblio en de Bibliotheek Rotterdam geven gebruikers van de Stationsbibliotheek Rotterdam geven de vestiging een 8. Ze zijn vooral te spreken over de centrale locatie, de inrichting, de sfeer en de actuele collectie. De vestiging kent een pilotperiode van twee jaar waarin de Bibliotheek Rotterdam en ProBiblio nauw met elkaar optrekken. In die periode wordt bekeken of zo’n kleine (Stations) bibliotheek volgens een aangepast concept succesvol kan zijn en op welke wijze digitale bibliotheekdiensten op een aantrekkelijke manier kunnen  worden gepresenteerd.

 

InVorm Architecten en Projectinrichting tekende voor het ontwerp en de uitvoering van de Stationsbibliotheek Rotterdam. Een inrichtingsconcept waarin digitale componenten naast een uitgekiend aanbod en presentatie van boeken een prominente rol spelen om het grote publiek op een klein oppervlak kennis te laten maken met het totale aanbod van de Bibliotheek.

 

Een groot en opvallend beeldscherm toont welke culturele en educatieve activiteiten de Bibliotheek Rotterdam in haar vestigingen organiseert en welke digitale diensten worden aangeboden. Daarnaast brengen een aantal speciaal hiervoor ontwikkelde zuilen met twee kleinere beeldschermen deze digitale diensten extra onder de aandacht; één scherm voor de promotie en één scherm voor het gebruik van de dienst. E-books, E-readers, PressReaders en Muziekweb zijn ter plaatse uit te proberen en desgewenst direct te downloaden. Wie zich op wil geven voor één van de activiteiten kan dat hier ook doen.

 

Dat het hierbij om een pilot gaat waarbij proefondervindelijk wordt bekeken hoe het beter kan blijkt uit het feit dat deze wijze van presenteren nog wat achter blijft bij de verwachtingen. Met name de inhoud van het gepresenteerde vergt meer aandacht en ontwikkeling. Teksten en afbeeldingen op de schermen moeten duidelijker, bondiger en aantrekkelijker. InVorm volgt de ontwikkelingen op de voet.

 

Lees hier het hele artikel van ProBiblio over de Stationsbibliotheek Rotterdam

 • de Bibliotheek Schiedam en Brede School Academie Schiedam; een combinatie met meerwaarde voor gebruikers
 • de Bibliotheek Schiedam en Brede School Academie Schiedam; een combinatie met meerwaarde voor gebruikers
 • de Bibliotheek Schiedam en Brede School Academie Schiedam; een combinatie met meerwaarde voor gebruikers
 • de Bibliotheek Schiedam en Brede School Academie Schiedam; een combinatie met meerwaarde voor gebruikers

de Bibliotheek Schiedam en Brede School Academie Schiedam; een combinatie met meerwaarde voor gebruikers

bijInvorm |16 oktober 2018 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Op woensdag 26 september 2018 opende de Bibliotheek Schiedam een nieuwe vestiging. De locatie aan de Singel in Schiedam Oost is  een gezamenlijk onderkomen met de Brede School Academie Schiedam die haar activiteiten al in april was begonnen.

 • Publicatie PI: Een stapeling van sferen

Publicatie PI: Een stapeling van sferen

bijInvorm |5 januari 2018 |0 Comments | Architecten

In PI, project & interieur (december 2017 – januari 2018 | nr.6 | jaargang 28) een artikel over de verbouwing en herinrichting van de openbare bibliotheek van Graafschap Bibliotheken in Rijksmonument Broederenkerk te Zutphen.

 • Publicatie Monumentaal: Bibliotheek in kerk meer dan louter uitleen boeken

Publicatie Monumentaal: Bibliotheek in kerk meer dan louter uitleen boeken

bijInvorm |4 januari 2018 |0 Comments | Architecten

In Monumentaal (nr.6 2017), het nationaal magazine over wonen, werken en ontspannen in klassieke ambiance, een artikel over de verbouwing en herinrichting van de openbare bibliotheek van Graafschap Bibliotheken in Rijksmonument Broederenkerk te Zutphen.

 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content
 • De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content

De Bibliotheek op het station informeert en verbindt met digitale content

bijInvorm |1 november 2017 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Op 1 november 2017 is de Bibliotheek op het station geopend door de Rotterdamse Cultuur-wethouder Pex Langenberg en de directeur Bibliotheek Rotterdam Theo Kemperman. Na Haarlem CS heeft nu ook Rotterdam CS een eigen ‘stationsbibliotheek’. Omdat de Bibliotheek veel meer te bieden heeft dan boeken, ontwikkelde InVorm Architecten een nieuw inrichtingsconcept waarin digitale componenten een prominente rol spelen. De StationsHuiskamer van Rotterdam CS biedt een uitgelezen kans om het grote publiek op een klein oppervlak kennis te laten maken met het totale aanbod van de Bibliotheek.

 • Stationsbibliotheek Rotterdam Centraal

Stationsbibliotheek Rotterdam Centraal

bijInvorm |3 oktober 2017 |0 Comments | Architecten

Stationsbibliotheek Rotterdam; als eerste stad in Zuid-Holland krijgt Rotterdam op proef een bibliotheek in het Centraal Station. Een service voor de forenzen én de buurtbewoner. Op vijftig vierkante meter kunnen bezoekers e-books downloaden, digitaal kranten en tijdschriften lezen, data-bestanden raadplegen en muziek luisteren. Daarnaast zijn zo’n duizend papieren boeken te leen. De bibliotheek 2.0 is een proef voor twee jaar.

Persbericht: Monumentale Broederenkerk in Zutphen door InVorm Architecten voorzien van nieuw bibliotheekinterieur

bijInvorm |1 september 2017 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

Het nieuwe bibliotheekinterieur in de Broederenkerk van Zutphen is ontworpen door InVorm Architecten en laat zien dat een kerk voor toekomstgerichte bibliotheken een prima locatie kan zijn. De Broederenkerk is een 14e-eeuwse kloosterkerk die tot de Orde der Dominicanen behoorde en huisvest al sinds 1983 de openbare bibliotheek van Zutphen. Bij eerdere verbouwingen was in de kerk een verdieping aangebracht. InVorm Architecten koos er voor deze te verwijderen en heeft daarmee de ruimtelijke kwaliteit en beleving van het middenschip weten te herstellen. Tegelijkertijd ontstond zo ruimte om midden in de kerk een stijlvol element met meerdere gebruiksfuncties te plaatsen. Deze is bekleed met vilt en houten leliekruisen welke een verwijzing naar het wapen van de Dominicanen en het wapen van Zutphen zijn. Een mooie knipoog naar het verleden. In de Broederenkerk van Zutphen is ontzettend slim met de ruimte omgegaan. Een sfeervolle plek in een historische context die uitstekend past bij de moderne openbare bibliotheek die zich ontwikkelt tot het hart van de samenleving.

 

Download hier het volledige persbericht als PDF-document (500KB).

Opening Bibliotheek Zutphen in verbouwd en ingericht Rijksmonument

bijInvorm |12 juli 2017 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

Op zaterdag 1 juli vond de officiële heropening plaats van de vernieuwde Bibliotheek Zutphen in de gerenoveerde Broederenkerk. Op maandag 3 juli gingen om 11.00 uur de kerkdeuren open voor het publiek en tijdens de openingsweek van 3 tot 8 juli waren er tal van feestelijke activiteiten en acties.

 

Onderstaand een aantal links hierover:

Bibliotheek Zutphen; verbouw Rijksmonument en inrichting bibliotheek

Bibliotheekblad 4 juli 2017; Bibliotheek Zutphen heropend in gerenoveerde Broederenkerk

Lokaal Gelderland 29 juni 2017; Heropening vernieuwde Bibliotheek in gerenoveerde Broederenkerk Zutphen

De Stentor 1 juli 2017; Vernieuwde bibliotheek in Broederenkerk in Zutphen geopend

Marc Deckers; Stil prevelt men hier de gebeden voor persoonlijke ontwikkeling

Bibliotheek Rotterdam veranderd aanwezigheidsbeleid

bijInvorm |14 juni 2017 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting

Bibliotheek Rotterdam veranderd aanwezigheidsbeleid in wijken en buurten drastisch. In Bibliotheekblad (nr.4 – 2017) verscheen hierover een opmerkelijk artikel. Onder de kop ‘Van minder, minder, minder naar meer, meer, meer‘ een uitgebreide uiteenzetting van directeur-bestuurder Theo Kemperman en manager bibliotheken Annerie Brenninkmeijer over het hoe en waarom over het veranderde aanwezigheidsbeleid. Een draai van 180 graden die InVorm Architecten middels nieuwe concepten en inrichtingsprincipes van dichtbij meemaakt. Recent gerealiseerd volgens dit niet nieuwe beleid zijn de vestigingen Hoek van Holland, Delfshaven, Het Lage Land en Zuidwijk/Pendrecht.

 

Lees hier het artikel.

Verbouwing en inrichting Rijksmonument Oud-Beijerland

bijInvorm |26 april 2017 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

De bibliotheek van Oud-Beijerland verhuist eind 2017 naar het Oude Raadhuis van Oud-Beijerland. Voor de verbouwing en inrichting van dit historisch gebouw – een Rijksmonument – wordt naast de bibliotheek ook rekening gehouden met een horeca gelegenheid en de plaatselijke VVV. Daarnaast blijft het gebouw in gebruik als trouwlocatie en zal er een samenwerking ontstaan met de historische vereniging en de Hoeksche Waardse kunstenaars.

 

Lees hier het artikel in het Algemeen Dagblad van 17 februari:

http://www.ad.nl/rotterdam/bieb-op-weg-naar-het-oude-raadhuis~a2a03142/

Opening Bibliotheek Delfshaven

bijInvorm |5 januari 2017 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

De Rotterdamse bibliotheek werkt aan een comeback in de wijken. De komende anderhalf jaar wil de bieb zes nieuwe vestigingen openen. Woensdag 11 januari opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de vernieuwde bibliotheek in Delfshaven. ‘Herovering’ van de wijken kan alleen slagen als er maatwerk wordt geleverd. Dat wil zeggen dat iedere vestiging anders van opzet wordt en moet aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Lees het artikel dat op 4 januari in De Telegraaf verscheen.

 

InVorm Architecten en Projectinrichting tekende voor het ontwerp en de uitvoering.

Inrichting Bibliotheek op School

bijInvorm |6 februari 2015 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Onderwijsinrichting, Projecten, Projectinrichting

Het bestrijden van problemen op het gebied van taal staat hoog op de politieke agenda. Om het onderwijs en de overheid bij deze problematiek te ondersteunen heeft de Bibliotheek een nieuwe landelijke aanpak geïntroduceerd: de Bibliotheek op school.

 

Met de Bibliotheek op school werken bibliotheken en scholen structureel en meerjarig samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van leerlingen in het primair- en voortgezet onderwijs. De Bibliotheek op school maakt deel uit van een doorgaande leeslijn; ‘Boekstart’ vormt het begin en ‘de Bibliotheek op school voortgezet onderwijs’ het sluitstuk.

 

Enkele voorbeelden van effectieve programma’s en projecten die in de Bibliotheek op School worden geïntegreerd zijn 4You!, Biebsearch, Leeskr8!, Lezen voor de lijst, My Life Story en Read2Me! Wil je meer weten ga dan naar www.debibliotheekopschool.nl. Behalve algemene informatie over de Bibliotheek op school kan je hier ook informatie vinden die speciaal is afgestemd op bibliotheken, gemeenten en primair en voortgezet onderwijs.

 

InVorm vormt al jaren een betrouwbare partner in het ontwerpen, begeleiden en uitvoeren van bibliotheekinterieurs. Op basis van hedendaagse concepten, doelgericht meubilair en een eigen collectie hoogwaardig bibliotheekmeubilair zijn naast vele openbare bibliotheken ook bibliotheken en mediatheken op diverse scholen ontwikkeld.

 

InVorm is er van overtuigd dat wanneer sfeer en ambiance specifiek worden afgestemd op de gebruikers een onmiskenbare bijdrage wordt geleverd aan de doelen van de Bibliotheek op school. Anders gezegd; een leerling voelt zich prettiger in een omgeving die bij hem of haar past en zal hier navenant naar presteren. Om die reden gelooft InVorm niet in een standaard oplossing of concept waarbij in elke bibliotheek of onderwijsinstelling dezelfde meubelen in dezelfde samenstelling worden toegepast. InVorm zoekt altijd naar een juiste mix van collectiemeubilair en meubilair dat speciaal voor een locatie of specifieke wens wordt ontwikkeld. Binnen de budgettaire mogelijkheden zoeken wij gezamenlijk met jou naar een eigentijdse onderwijs-ondersteunende-omgeving die past bij zijn gebruikers en de hierbij gestelde doelen.

 

Werk je binnen het onderwijs, een bibliotheekorganisatie of andere bibliotheek gerelateerde instelling en zou je de mogelijkheden eens willen bespreken, neem dan geheel vrijblijvend contact op. Wij staan je graag te woord.

 • Libraries Change Lives

Libraries Change Lives

bijInvorm |12 december 2014 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Dat de bibliotheek je leven kan veranderen weten we allemaal maar in dit korte filmpje wordt het nog eens helder en duidelijk toegelicht.v

Bibliotheek Zutphen; transitie van de mooiste boekenbibliotheek van het land

bijInvorm |12 november 2014 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

De bibliotheek Zutphen benadert InVorm Architecten voor haar transitie naar een nieuwe toekomstbestendige Bibliotheek in Rijksmonument Broederenkerk.

 

Joost Heessels – kritisch openbare bibliotheek volger – schrijft in zijn blog van 9 november 2014 op bibliofuture.nl over de bibliotheek in Zutphen als “De mooiste boekenbibliotheek van het land”. Deze bibliotheek gevestigd in de voormalige Broederenkerk in de binnenstad van Zutphen is volgens hem een bibliotheek “waar je uren zou kunnen zitten lezen, kijken naar het plafond of gewoon genieten van de sereniteit die deze plek met zich meebrengt”. Joost gelooft niet in megalomane cultuurschuren waar de bibliotheek op veel plaatsen onderdeel van moet worden. De bibliotheek is een kenniscentrum met lokale verankering waar cultuur een van de onderwerpen is om mee aan de slag te gaan. Vergezeld van enkele mooie foto’s van de huidige situatie is het volgens hem een uitdaging om deze bibliotheek te vernieuwen zonder de bijzondere sereniteit te verliezen.

 

Het toeval wil dat deze handschoen enkele weken geleden is opgepakt; Graafschapbibliotheken heeft InVorm Architecten benaderd voor het ontwerp van de transitie naar de nieuwe toekomstbestendige bibliotheek van Zutphen. Een bijzondere opgave op een bijzondere locatie waarvoor de eerste stappen zijn gezet.

 

In 2017 is het project uitgevoerd / zie hier de projecttoelichting.

Huisvestingsconcept Wijkondersteuningsteams Schiedam

bijInvorm |1 oktober 2014 |0 Comments | Architecten, Projecten, Projectinrichting, Utiliteitsbouw

Met ingang van 2015 worden er door de Rijksoverheid veel zorg- en ondersteuningstaken overgeheveld naar gemeenten. Dit gebeurt vanuit de gedachte dat gemeenten de problematiek van haar bewoners beter kent en hier beter de oplossingen voor kan vinden. Om beter aan te sluiten bij de eigen kracht en zijn sociale omgeving moeten gemeenten hun dienstverlenende taken dicht bij de bewoners organiseren waarbij zorg en ondersteuning op een meer efficiënte en effectieve wijze worden georganiseerd.

 

In het kader hiervan is in Schiedam gestart met de uitrol van zes wijkondersteuningsteams (WOT). Deze teams krijgen in de verschillende Schiedamse wijken de beschikking over een fysieke locatie van waaruit zij bewoners en gezinnen actief ondersteunen met vragen op het gebied van welzijn, zorg en participatie. Hiervoor heeft de gemeente Schiedam InVorm Architecten benadert om een inrichtingsconcept te ontwikkelen. Enkele uitgangspunten hierbij zijn; laagdrempelig, zichtbaarheid, bereikbaar, bekendheid, bruikbaar, vertrouwd, verschillende vormen van verblijf, communicatie en privacy en passend bij de wijk en de hier gehuisveste doelgroep.

 • Ronald Giphart leent uit [RTV Utrecht]

Ronald Giphart leent uit [RTV Utrecht]

bijadmin |26 juli 2014 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting | ,

De bibliotheek is al lang niet meer een plek waar alleen boeken worden uitgeleend maar ook een plek waar heeeeel veel dingen gebeuren…

 • Populair bij bibliotheken: de Mediabar Mobiel, voor promotie van media op iPad’s, E-readers, digitale camera’s en computers.

Populair bij bibliotheken: de Mediabar Mobiel, voor promotie van media op iPad’s, E-readers, digitale camera’s en computers.

bijInvorm |10 april 2014 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting | ,

De Mediabar Mobiel is een verrijdbaar meubel waarop eigentijdse informatiedragers als iPad’s, E-readers, digitale camera’s en computers worden gepresenteerd. Het is bedoeld voor bibliotheken die een fysieke plek willen bieden waar men op een informele en laagdrempelige wijze kennis kan maken met verschillende vormen van nieuwe media en hardware. Afhankelijk van de invulling die de bibliotheek er aan geeft kan de Mobiele Mediabar worden gecombineerd met activiteiten als workshops, iPad-café of een Social media lunchcafé.

BoekStart meubilair heeft nieuw logo

bijInvorm |6 januari 2014 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

BoekStart heeft sinds 1 januari 2014 een nieuw logo gekregen. Het nieuwe logo, dat is toegepast op het BoekStart meubilair van InVorm, is ontwikkeld op verzoek van het merkteam en in lijn met de landelijke huisstijl. Naast het logo worden ook alle materialen aangepast, inclusief de koffertjes die oranje worden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.boekstart.nl.

 

InVorm heeft een speciale meubellijn beschikbaar voor het programma van BoekStart. Naast collectiemeubels zijn dat verschillende presentatiezuilen een mobiele BoekStartzuil en een collectie voorleesstoelen. Vanzelfsprekend worden deze meubels vanaf heden van het nieuwe logo voorzien. Voor bibliotheken die reeds in het bezit zijn van BoekStartmeubilair is het mogelijk de oude signing te vervangen door het nieuwe logo. Indien u dat wenst kunt u contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

 

Bekijk de volledige BoekStart collectie

 • Bibliotheek Lekkerkerk en Stichting WON wonen samen

Bibliotheek Lekkerkerk en Stichting WON wonen samen

bijInvorm |21 oktober 2013 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

InVorm tekende in nauw overleg met de bibliotheek en de stichting voor het ontwerp en de uitvoering van de verbouwing en herinrichting. Bekijk alle informatie van dit project.

 • De taak van de bibliotheek kunnen we niet aan Google en Bol.com overlaten

De taak van de bibliotheek kunnen we niet aan Google en Bol.com overlaten

bijInvorm |28 september 2013 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting

Er is geen enkele reden om in dit digitale tijdsgewricht ineens te gaan twijfelen aan de maatschappelijke opdracht van de openbare bibliotheek, schrijft Paul ter Heyne. ‘Ik zou een ander mens zijn geweest als bibliotheken niet hadden bestaan.’

de Bibliotheek op School – Basisscholen en bibliotheken

bijInvorm |17 augustus 2012 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Onderwijsinrichting, Projectinrichting

De laatste tijd ontstaat er een belangrijke toename in de samenwerking tussen basisscholen en openbare bibliotheken. Met landelijke projecten als de Bibliotheek op school leveren bibliotheken in toenemende mate een bijdrage aan taal-, lees-, en informatievaardigheden in het primair onderwijs.

 

Lees hieronder verder of download de brochure Inrichting van bibliotheken op basisscholen als PDF-bestand (414KB).

 

InVorm – 22 jaar actief in ontwerpen en inrichten van openbare bibliotheken – realiseerde acht jaar geleden een eerste bibliotheek op een Schiedamse Brede Basisschool. In samenwerking met de plaatselijke bibliotheekorganisatie volgde nog 25 andere basisscholen. Momenteel is er sprake van een landelijk afzetgebied en zijn er schoolbibliotheken ontwikkeld in o.a. Rotterdam, Vlissingen, Zoetermeer, Hellevoetsluis, Vlaardingen en Weesp.

 

Door middel van deze brochure wil InVorm u graag een aantal voorbeelden laten zien van gerealiseerde schoolbibliotheken. Deze tonen een gevarieerd beeld van de vele mogelijkheden; van klein naar groot en van nieuwbouw tot implementatie in een bestaande omgeving.

 

Ook is het mogelijk bibliotheekmeubilair te hergebruiken. Door herstructurering in de bibliotheekwereld worden bibliotheekvestigingen gesloten waarbij meubilair beschikbaar komt. Meubilair dat in principe nog goed is en waarvoor In Vorm een speciale website heeft geopend (www.bibliotheekoutlet.nl). Dit meubilair kan (na een grondige controle) van een nieuwe kleurstelling, een logo en een visual worden voorzien. Combineren van nieuw en bestaand meubilair is vanzelfsprekend ook mogelijk. Het resultaat is een aantrekkelijke, moderne en betaalbare schoolbibliotheek.

 

Voor meer informatie: neem vrijblijvend contact op en/of download de brochure Inrichting van bibliotheken op basisscholen als PDF-bestand (414KB).

 • Bibliotheekoutlet.nl

Bibliotheekoutlet.nl

bijInvorm |1 mei 2012 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Projectinrichting |

Per 1 september 2011 is In Vorm gestart met de BIBLIOTHEEK OUTLET. Aanleiding tot dit initiatief is de structurele golf van bezuinigingen welke de afgelopen periode de bibliotheekwereld heeft getroffen.

Nieuwe inrichting Bibliotheek Bergen op Zoom scoort goed

bijInvorm |20 maart 2012 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting

De nieuwe vestiging van de bibliotheek aan de Kortemeestraat in Bergen op Zoom heeft de verwachtingen meer dan waar gemaakt. “Boven verwachting”, zegt directeur Nanno Nanninga van Bibliotheek Het Markiezaat over het voorbije jaar.

Hij presenteerde deze week het jaarverslag over 2011. Bij een dalend aantal leden en een kleinere collectie was in 2011 toch sprake van bijna 30.000 meer uitleningen. En dat komt voornamelijk voor rekening van die nieuwe locatie in hartje Bergen op Zoom.

Naast het ontwerp, de begeleiding en de uitvoering van de nieuwe inrichting is InVorm ook verantwoordelijk voor het ontwerp en de begeleiding van de bouwkundige verbouwing.

 

Bekijk het project Verbouwing en inrichting bibliotheek Bergen op Zoom in onze portfolio of lees het artikel Inrichting bibliotheek Bergen op Zoom scoort goed van het dagblad voor westelijk Noord Brabant en Zeeland BN DeStem als pdf-document (74KB).

Bibliotheken steeds meer de wijken in

bijInvorm |4 maart 2011 |0 Comments | Architecten, Bibliotheekinrichting, Projecten, Projectinrichting

Servicepluspunten en steunpunten groot succes in scholen en serviceflats…

Bibliotheken krijgen het overal in Nederland zwaar te verduren met alle bezuinigingen. In veel steden moeten filialen noodgedwongen sluiten en worden de bibliobussen afgeschaft. Goede vervanging blijken de inmiddels geopende servicepluspunten en steunpunten in de wijk, bijvoorbeeld in de Brede Scholen, wijkcentra, cultuurhuizen en serviceflats voor ouderen. Daarnaast sluiten ook de schoolbibliotheken op basisscholen en de mediatheken in het voortgezet onderwijs aan op nieuwe behoeften. In Vorm heeft al vijf jaar goede ervaringen met deze klantgerichte aanpak en heeft er complete doelgroepgerichte meubelcollecties voor ontwikkeld.

Lees hieronder verder of download het artikel waarna u het eventueel kan printen (PDF 1.5MB).

InVorm richtte vijf jaar geleden het eerste servicepluspunt in op een Schiedamse school, toen de politiek besloot een bibliotheekfiliaal te sluiten. Inmiddels heeft InVorm complete meubelcollecties ontwikkeld die elk steunpunt tot een gewild informatiepunt maken voor jong en oud in de wijk. Zo worden de school en het serviceflat bruisende middelpunten voor de wijk en blijven jongeren en ouderen meer geprikkeld.

 

Gericht op leesbevordering

Rob Bonneur van InVorm: “We hebben in de afgelopen jaren al meer dan honderd bibliotheken ingericht. We analyseren altijd alles heel secuur en weten door continue brainstormsessies met onze klanten en met gebruikers precies wat er nu speelt en gaat spelen in de komende jaren. Onze meubelen richten zich in scholen op een speelse manier op leesbevordering, voor kinderen én voor ouders. In een serviceflat houden we rekening met een ander comfortniveau. Omdat de school of de serviceflat er vaak lang mee voort moet, zijn de ontwerpen en materialen duurzaam en zien ze er altijd aantrekkelijk uit. We hebben verschillende doelgroepgerichte collecties en houden vanzelfsprekend rekening met verdergaande digitalisering. Bijvoorbeeld met het gebruik van e-books.”

 

Brede Scholen

Het aantal Brede Scholen, scholen met een centrale wijkfunctie voor kind en ouder, groeit met de dag. Waar een Brede School besluit om ook als centraal informatiepunt voor de wijk te gaan dienen, wordt een samenwerking tussen de school, de gemeente en de bibliotheek gezocht. In de meeste steden betalen de bibliotheek en gemeente samen mee aan de inrichting van het servicepunt in de school. De bibliotheek zorgt voor een actuele collectie en voor een permanente doorstroming.

 

Afsluitbaar en aantrekkelijk

De meeste servicepunten worden ingericht in multifunctionele ruimten. In Vorm houdt er rekening mee dat deze ruimten vaak snel moeten worden omgebouwd voor een andere functie. Zo werd voor bibliotheek Het Markiezaat in Nieuw Vossemeer een deel van de collectie mobiel gemaakt en werden speciaal afsluitbare boekenkasten ontwikkeld. Inmiddels is die verrijdbare In Vorm-collectie zeer gewild in heel Nederland en Vlaanderen.

“We hebben een lijn ontwikkeld van goed afsluitbare kasten, waarvan de inhoud ook in gesloten vorm, te zien is en die de nieuwsgierigheid opwekt”, legt Martin van Velzen van InVorm uit. “De kasten zijn voorzien van ramen, energiezuinige verlichting en een fries waarop we duidelijk aangeven dat het om een bibliotheekkast gaat. We completeren het geheel met werktafel, voorleesbankjes en werkdesk voor de bibliotheekmedewerker. Dat kan in spekjeskleuren, zoals een school in Rotterdam-Zuid, of in stemmig terra zoals in een serviceflat in Schiedam.”

 

Optimaal resultaat met minimale middelen

Astrid Schulp, teamleider van Bibliotheek Waterweg, is blij met het partnership dat is ontstaan met alle Brede scholen in Schiedam. “In Schiedam kost het opstarten van een ServicePlusPunt de bibliotheek of school geen extra geld. Vanuit de gemeente Schiedam en vanuit externe bronnen hebben we telkens extra subsidies gekregen voor de opstartkosten. Een ServicePlusPunt is minimaal vier-en-een-half uur per week open. De Scholen verzorgen twee uur per week een leescoördinator en minimaal twee vrijwilligers. De bibliotheek stelt drie uur per week een bibliothecaris beschikbaar die de vrijwilligers begeleidt en verantwoordelijk is voor het onderhoud van de collectie. Zo bereik je heel veel kinderen en ouders met minimale inzet van de bibliotheek.”

 

Ontwikkel ook de ouders

Kees Bol, adjunct-directeur van de basisschool Het Startblok in Schiedam, benadrukt dat de kinderen door het ServicePlusPunt beter zijn gaan lezen: “Dat komt door de aantrekkelijke plek die In Vorm heeft gecreëerd en doordat de bieb voorkomt dat het een dode collectie is. Er komen continu andere boeken in en we spelen in op het wereldkampioenschap voetbal, de zomer, kunst, jonge dieren of andere thema’s die we behandelen in de lesprogramma’s. We nodigen ouders uit om hier te komen lezen, voorlezen of zelf boeken uit te zoeken voor thuis. Daarmee ontwikkel je niet alleen het kind, maar ook de ouders en de wijk. Een groot succes voor onze school!”

 

Compleet serfservice Servicepunt in Muiderberg

In De Rijver in Muiderberg is sinds 1 oktober 2009 een bijzonder geslaagd servicepunt van de bibliotheek gevestigd. De bieb deelt in het multifunctioneel centrum de ruimte met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Versa Welzijn, buitenschoolse opvang, een sporthal, grote repetitieruimte, foyer en verhuurbare activiteitenruimtes. In Vorm richtte het servicepunt compleet met selfservice in, pal naast de bar. Directeur van De Bibliotheek, Marian Buvelot, ziet dat de enorme ruime openingstijden tot een fikse ledengroei leidt: “Om half negen ’s morgens brengen de moeders hun kinderen naar de buitenschoolse opvang en nemen dan meteen een boek mee of lezen hier een tijdschrift bij een bakje koffie. Na het sporten komen de volleyballers aan de bar een biertje drinken en nemen om elf uur ’s avonds nog even een dvd mee.” Alleen op woensdag van 14 tot 22 uur is een bibliotheekmedewerkster aanwezig. Dit is mogelijk omdat cliënten van Stichting Philadelphia zorgen voor het opruimen van de boeken, dvd’s, luisterboeken en tijdschriften. Philadelphia is een landelijke organisatie die woon- en dagbestedingslocaties beheert voor mensen die zorg en/of ondersteuning nodig hebben. Deze cliënten werken misschien ietsje langzamer, maar zijn super betrokken!

 • BoekStart collectie

BoekStart collectie

bijInvorm |1 maart 2011 |0 Comments | Bibliotheekinrichting, Onderwijsinrichting, Projectinrichting

BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen en ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Ter ondersteuning en promotie van het BoekStart programma heeft InVorm Collectie een speciale meubellijn ontwikkeld.

Uitgangspunt is dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind. In het BoekStart programma speelt de openbare bibliotheek een actieve rol. De bibliotheek werkt samen met gemeente en consultatiebureau om ouders en kinderen vanaf het allereerste begin met boeken in aanraking te brengen. Meer informatie hierover is te vinden op www.boekstart.nl.

Enkele van de meubels die ter ondersteuning en promotie van het BoekStart programma zijn ontwikkeld staan hiernaast afgebeeld. Bekijk de volledige BoekStart collectiev